După cum anunțam nu cu mult timp în urmă, ultima versiune stabilă a lui Google Chrome are suport pentru Flash integrat chiar în nucleul browser-ului. Speranța echipei care lucrează la Chrome prin acest gest de integrare a plugin-ului de la Adobe este aceea de a reuși să-i îmbunătățească performanța și securitatea.
Pentru a sublinia această caracteristică, Google a creat Google Chrome FastBall un joc bazat pe Flash pentru YouTube. Jocul este realizat prin combinarea unui număr de 6 clipuri (care prezintă montaje în stilul Rude Goldberg) între care sunt intercalate 5 provocări (activate de către Flash), care trebuie rezolvate de către utilizatori pentru a trece la următorul clip. Idea din spatele jocului este atât de a evidenția posibilitățile oferite de Flash cât și viteza de care este capabil Google Chrome.
Jocul în sine cere un pic cam multă îndemânare și cunoștințe din partea utilizatorului mediu (nu degeaba are ca motto cuvintele: „O cursă de-a lungul și de-a latul internet-lui”), dar dacă te simți un guru într-ale calculatoarelor și internet-ului, încearcă să conduci mingea de la începutul cursei cu obstacole până la sfârșit în mai puțin de 66 de secunde, cât este recordul actual.
Trebuie să menționez că, deși jocul este destinat pentru a aduce în lumina reflectoarelor Google Chrome cu Flash integrat, acesta rulează chiar bine și pe alte browser-e. În cel mai rău caz, Fastball este o distracție care demonstrează cum Flash-ul poate îmbunătăți experiența Youtube.
Citez din comunicatul Google:
Pe când testam integrarea player-ului Flash în Chrome, echipa de la Chrome a petrecut multe, multe ore haioase cu câteva din jocurile noastre Flash favorite. Prin urmare, ca un proiect subsidiar, am făcut echipă cu niște tipi creativi pentru a construi Chrome FastBall, un joc bazat pe Flash și construit pe platforma lui YouTube.
Anterior lansării lui Chrome FastBall, Google a dezvăluit online site-ul HTML5Rocks cu scopul de a demonstra și populariza standardul HTML5. Prin susținerea simultană a ambelor standarde (Flash și HTMl5) poziția lui Google în războiul dintre cele două tehnologii este clară: în timp ce suportă și experimentează HTML5, (atât cu codecul H.262 cât și cu noul WebM), acesta nu poate face niște lucruri de care YouTube are nevoie (și care sunt posibile cu Flash).
Eu înclin să cred că Google i-a acordat Flash-ului un mare vot de încredere având în vedere următoarele argumente:
- riscul de a pierde din viteza proverbială prin creșterea volumului de date care trebuie încărcate și procesate de către navigator, mai ales la pornirea acestuia;
- dificultățile pe care le va avea în actualizarea permanentă a tehnologiei de la Adobe, despre care se știe că stă destul de rău la capitolele securitate și stabilitate.